Beleid in zorg is afhankelijk van jouw ‘bedrijf’(s) missie?

with Geen reacties

Beleid in zorg is een essentieel onderdeel van je bedrijf. Zonder beleid eigenlijk ook geen bedrijf. Inmiddels heb ik geleerd dat er toch veel kleine organisaties in de zorg zijn, die nog geen missie hebben. Een missie is het bestaansrecht van je organisatie. Heb je nog geen missie? Ik leg je hieronder graag uit het opstellen van jouw missie zo belangrijk is.

 

 

Beleid in zorg

Beleid in zorg is ontzettend belangrijk. Ik zal je vertellen waarom. Daarna zal ik uitleggen wat een missie precies inhoudt. Ik zal uiteenzetten waarom een missie zo essentieel is.

 

 

De definitie van beleid zegt al een heleboel. Een beleid is dus onder andere het stellen van doelen. Je missie geeft dus ook richting net als een visie.

 

 

Beleid in zorg is dus onder andere doelen opstellen, maar toch nog veel meer dan dat. Beleid is iets wat je vaststelt en dus ook vastlegt binnen je organisatie. Het is duidelijk iets waar je over moet nadenken, want je beleid draag je uit naar buiten. Je laat de buiten wereld zien waar je voor staat.

 

 

Het opstellen van een beleid is een hele normale zaak. Ieder bedrijf heeft een bedrijfsbeleid. Zonder bedrijfsbeleid heb je dus eigenlijk geen bedrijf. Je omgeving zal in dat geval niet snappen waar je mee bezig bent. Zeker als je in de zorg werkt is dit superbelangrijk. Je zult je moeten verantwoorden naar de overheid, maar zeker ook naar je klanten toe. Je wilt immers dat je klanten kwaliteitsvolle en veilige zorg ontvangen?

 

 

Beleid is dus de manier waarop je iets regelt. Je beleid kan dus alleen voortkomen uit een toekomstvisie en een bestaansrecht (een missie). Een missie van waaruit je toekomstvisie op baseert. Je leidt je bedrijf dus vanuit je visie en missie.

 

 

Waarom is een missie belangrijk

Nu weet je wat beleid is en waarschijnlijk ook wat een visie is. Echter zonder missie geeft een visie te weinig richting. Een visie en missie zorgen voor het bestaansrecht  van je organisatie. Het geeft je bedrijf waarde en identiteit.

 

 

Een missie is vaak gekoppeld aan de eigenaar van een bedrijf. Dus als zzp’er in de zorg kun je jouw persoonlijke missie gebruiken voor je organisatie.

 

 

Toen ik op zoek was naar een betekenisvolle baan, moest ik allerlei opdrachten uitvoeren. Eén daarvan was het schrijven van een missie. Deze missie heb ik 12 jaar geleden geschreven en deze komt zeker van binnenuit. Regelmatig evalueer ik mijn missie en ik heb deze heb ik nog nooit aangepast. Wat voor mij betekent, dat als ik mijn missie hardop lees, dit ook echt vanuit mijn gevoel komt. Mijn missie zegt namelijk waarom ik zorg wil leveren en wat ik belangrijk vind bij het leveren van zorg.

 

 

Daarom gebruik ik voor mijn beleid in zorg deze missie bij MetSabine – Begeleiding en Zorg. Hier vind je een voorbeeld van een missie en visie, zoals ik deze opgesteld heb.

 

Passende klanten


Net als je visie zorgt jouw missie voor passende klanten. Het geeft je bedrijf een identiteit. Mensen die vergelijken je bedrijfsidentiteit met die van henzelf. Past deze, dan past deze klant ook bij jou.

 

 

Zorgt voor een richting/duidelijkheid

 

 

Richting

Je hebt een missie en een visie opgesteld. Vanaf dat moment kun je eigenlijk niet anders meer dan aanvoelen of je wel de juiste richting op gaat. Op het moment dat je een andere weg kiest, moet je alert zijn op het feit of je wel op het door jouw beoogde spoor blijft.

 

 

Duidelijkheid

Als het gaat om duidelijkheid, dan mag ik uit mijn eigen ervaring putten. Op het moment dat ik mijn missie duidelijk had, wist ik eigenlijk waarom ik in de zorg wilde werken. Mijn ogen gingen open. Hierdoor kon ik ook duidelijk keuzes gaan maken.

 

 

Hoe uit je je missie op zorg?

 

Je missie kun je op verschillende manieren naar buiten brengen:

  1. Je communiceert deze in je omgeving.
  2. Je plaatst je visie op je website.
  3. Je verspreid je visie via social media.

 

 

Wil je een duidelijk kwaliteitsbeleid opstellen, dan kun je dit niet zonder het opstellen van een missie en een visie. Beiden geven richting aan je bedrijf, zorgen dat je je onderscheidt van andere zelfstandige zorgprofessionals en/of kleine zorgondernemingen en jouw missie en visie geven duidelijkheid. Veelal voor jezelf, maar zeker ook voor je omgeving.

 

Ook jij kunt een missie opstellen.

Wil je meer weten?

Over bijvoorbeeld het bouwen van een fundament voor jouw organisatie en/of het werken vanuit kwaliteit? Ik kan je helpen.

 

Ik ondersteun zorgprofessionals die vanuit het hart zorg verlenen en het ook erg belangrijk vinden om kwaliteit van zorg te leveren. Mijn ervaring is, dat de juiste informatie vaak niet voorhanden is en dat wij zorgondernemers steeds zelf het wiel weer moeten uitvinden.

 

Want waarom zou je het wiel nog eens uitvinden, als wij zelfstandigen in de zorg dezelfde zaken moeten regelen?

 

Over bijvoorbeeld het bouwen van een fundament voor jouw organisatie en/of het werken vanuit kwaliteit? Ik kan je helpen.

 

Ik ondersteun zorgprofessionals die vanuit het hart zorg verlenen en het ook erg belangrijk vinden om kwaliteit van zorg te leveren. Mijn ervaring is, dat de juiste informatie vaak niet voorhanden is en dat wij zorgondernemers steeds zelf het wiel weer moeten uitvinden.

 

Want waarom zou je het wiel nog eens uitvinden, als wij zelfstandigen in de zorg dezelfde zaken moeten regelen?

 

Ik heb voor zelfstandig ondernemers in de zorg een een ZorgToolPakket ontwikkeld. Deze dienst bestaat uit de volgende basis elementen:

  1. Je kunt gebruik maken van een elektronisch cliënten dossier, ZilliZ;
  2. Toegang tot een voor jouw geschreven kwaliteitsmanagementsysteem;
  3. Maandelijks online intervisie;
  4. Toegang tot een besloten Facebook groep.

 

Ben je al aangesloten bij de Facebookgroep speciaal voor zorg ondernemers die werken vanuit het hart en willen ondernemen vanuit kwaliteit?

 

Meld je aan bij de groep

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *